Hyppää sisältöön

Seksuaalisuus on myönteinen elämänvoima

Seksuaalisuus on ihmisyyden ytimessä. Se voi toimia myönteisenä elämänvoimana läpi elämän.

Seksuaalisuudessa yhdistyvät ihmisen kehollinen, henkinen, sosiaalinen ja hengellinen puoli. Sen vahvuus voi vaihdella, ja sillä voi olla erilaisia ilmenemismuotoja.

Osana Jumalan luomaa ihmisyyttä seksuaalisuus on myönteinen voima. Se herättää tarvetta tavoitella läheisyyttä, lämpöä, yhteenkuuluvuutta ja mielihyvää. Se vaikuttaa ihmisen sisällä läpi elämän.

Kristinuskoon kuuluu  ajatus siitä, että jokaisen ihmisen ruumis on "Pyhän Hengen temppeli". Raamatussa ihminen on kokonaisuus, jossa sielu ja ruumis kuuluvat yhteen. Tällainen ihmisen ruumiillisuuden näkökulma vahvistaa myös ajatusta seksuaalisuudesta syvästi myönteisenä ihmisyyden osana.

Näe ihmisen arvo

Ihmisen arvo ei ole sidoksissa sukupuoleen tai seksuaalisuuteen, vaan se elää meissä kaikissa tasapuolisesti. Tämän oman ja toisen ihmisen arvon näkeminen auttaa suojelemaan itseä, kunnioittamaan myös toisen rajoja sekä ymmärtämään sukupuolen moninaisuutta ja erilaisuutta.

Nuoret elävät voimakkaiden ruumiillisten ihanteiden ja asenteiden maailmassa. Heidän kasvunsa omaksi kokonaiseksi itsekseen vaatii erityistä sensitiivisyyttä sekä toisaalta tilan ja toisaalta hyväksyvän ja kuuntelevan tuen antamista.

Parisuhteessa seksuaalisuus on erityinen, intiimi ja vastuullinen elämänalue. Lapsuudesta ja nuoruudesta tuomme mukanamme tietouden tai tietämättömyyden seksuaalisuudesta. Kannamme mukanamme vanhempiemme malleja ja arvoja sekä elämämme varrelta kertyneitä seksuaalisia kokemuksiamme ja muistojamme.

Parhaimmillaan seksuaalisuus on osa emotionaalista, fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Aito toisen ihmisen kunnioitus tekee mahdolliseksi seksuaalisen nautinnon ja turvalliset kokemukset, joihin ei liity toisen hyväksikäyttöä, pakottamista tai väkivaltaa. Seksuaalista kaltoinkohtelua ei pidä missään tilanteissa hyväksyä.

Tukea tarjolla

Kirkon perheneuvojienLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja seurakunnanLinkki avautuu uudessa välilehdessä työntekijöiden kanssa voi keskustella myös seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

Tukea ja neuvoa on saatavilla esimerkiksi myös terveyskeskusten, Väestöliiton ja Sexpon kautta.